Sådan kommer du igang teaser billede To mænd slår på en mand

Hvad er Middelalderkampsport?

Middelalderkampsport er den ultimative udfordring for krop og sind. I denne sport tester du samtlige sanser. Du møder modstandere som nærmest kan være dobbelt så store som dig selv. Når visiret lukker er du alene, og afhængig af din egen styrke, såvel som din tillid til dine holdkammerater. Under vægten af en rustning bliver fysikken testet og når slagene hagler ned fra en modstander, er det her at dine impulser og dine reflekser bliver sat på prøve. Middelalderkampsporten er en sport om sammenhold, koordination, styrke og vilje.

Denne sport indebærer som en af de eneste sportsgrene i verdenen våben som ikke sigter mod et mål eller en skive, men som derimod sigter imod en anden deltager. Bl.a. sværd, økser og hamre anvendes indenfor denne sport, og her holdes der ikke igen. Når sværdet svinger sin vej igennem luften, er det for at nedlægge sin modstander. Det er ikke showkamp når to hold tørner sammen, og genskaber en af middelalderens turneringsdiscipliner. Denne sport forener historie, teknik, råstyrke, samarbejde og selvkontrol, hvilket gør den fuldstændig unik.

opdeler
To mænd slås

Kategorier

Indenfor middelalderkampsport findes der en række forskellige kategorier. De mest populære er holdkategorierne, hvor to hold kæmper mod hinanden. Disse kategorier skelnes ved hold størrelse, og der findes kategorier fra 3 mod 3, helt op til 21 mod 21. En kamp består af tre runder og i holdkategorierne er målet at få modstanderholdet ned at ligge på jorden. En kæmper regnes ude når vedkommende har tre punkter i jorden og det kan opnås ved at slå, sparke og tackle sin modstander. Holdet med flest kæmpere stående vinder runden.

Derudover er der singledueller i kategorierne langsværd, stagevåben, sværd og skjold og triatlon. I sidstnævnte består kampen af tre runder med tre forskellige våben: langsværd, sværd og buckler, og sværd og skjold. Singledueller vindes på point, opnået ved velplacerede slag, afvæbning og at vælte modstanderen. Singledueller består af tre runder af 1 minut, med et minuts hvile mellem hver runde. Der er holdkategorier og singledueller for både mænd og kvinder, dog kæmper kønnene i øjeblikket hver for sig.

opdeler
Udstyr

Udstyr

Middelalderkampsport udøves i historiske rustninger med historiske våben. Det vil sige at alt udstyr skal være udformet efter en historisk kilde, og alle dele af en kæmpers rustning skal holde sig indenfor en tidsafgrænsning på oftest 50 år. Rustning og våben er i vid udstrækning smedet af moderne stål typer, hvilket gør det lettere og sikrere at kæmpe i end middelalderens udstyr. De historiske krav til udstyr er med til at gøre sporten interessant, idet at publikum såvel som kæmpere ved at hvad de oplever er meget lig en rejse tilbage til middelalderen. Dog væsentligt mindre blodigt.

opdeler

IMCF 2014 | Spanien

opdeler
Indlandske turneringer

Nationale Turneringer

I Danmark afholdes der årligt en række turneringer, deriblandt turneringer der giver point i Danmarksmesterskabet, som afholdes af DMKS. Der afholdes derudover også turneringer af andre aktører uden for DMKS, for eksempel af klubberne, eller som en del af et event. Selvom en turnering ikke er pointgivende til Danmarksmesterskabet, ynder mange af klubberne herhjemme alligevel at deltage da de giver erfaring og mulighed for at kæmpe mod folk udenfor egen klub.

Ved alle turneringer og stævner vil der selvfølgelig både optræde kæmpere, medhjælpere og frivillige såvel som en række dommere. De danske dommere er essensen for at alt går sin gang, og at der ikke forekommer snyd.

Du kan læse mere om de danske turneringer [her].

opdeler
Udlandske turneringer

Internationale Turneringer

Danmark er hvert år repræsenteret ved flere udenlandske turneringer, enten som seperate klubber eller som landsholdet.

Samlet under Dannebrog drager landsholdet mod sejr i udlandet. Landsholdet består af kæmpere fra alle de danske klubber, og stiller op til større internationale begivenheder. I 2012 stillede Danmark for første gang op til Battle of the Nations (BotN) som der dengang blev afholdt i Polen. Dengang var det ikke meget mere end syv der kæmpede, hvor vi i dag kan være stolte af at stille op i kategorier som 16 mod 16. Siden 2012 har det danske landshold stillet op til bl.a. BotN 2013, International Medieval Combat Federation (IMCF) 2014, Rise of the Knights II og inden længe BotN og IMCF 2015.

Ved en række udenlandske stævner, kan det ligeledes forekomme at de enkelte klubber herhjemme vælger at stille op alene. Dette skete bl.a. i år til Rise of the Knights III.

Du kan læse mere om de internationale turneringer [her].

opdeler
Bliv Kæmper

Vil du med?

Sidder du lige nu med lysten til at afprøve denne sport, så er du mere end velkommen. Vi har her på siden udformet en række gode råd for nye kæmpere. Det forventes ikke at du har viden inden for middelalderen eller har egen rustning når du starter. Alt du behøver at vide vil du tidsnok få at vide og finde ud af. Alt det kræver for at prøve kræfter med denne sport er gåpåmod og lysten til at vinde. Denne sport er ikke for sarte sjæle. Du skal kunne klare at blive skubbet, slået på, sparket til og kunne håndtere pressede situationer.

Læs gerne videre her på siden, og hvis du fortsat er interesseret kan du evt. tage kontakt til den klub som der er nærmest dig, eller finde os ude på turneringspladsen. Når kampene er overstået kan du også komme forbi de forskellige lejre og tage kontakt.

Du kan læse mere om at blive kæmper [her].

Husk! at denne sport både er for mænd og kvinder.